Updated on 2024/05/01

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Saito Fumie
 
Organization
Graduate Faculty of Interdisciplinary Research Faculty of Life and Environmental Sciences Bioagronomy (Local Produce and Food Sciences, The Institute of Enology and Viticulture) Assistant Professor
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Assistant Professor
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Research History

  • 山梨大学生命環境学部地域食物科学科 助教

    2011.10

  • 山梨大学生命環境学部地域食物科学科 助教

    2011.10

  • 岐阜大学イノベーション創出若手人材養成センター 特定研究補佐員

    2011.3

  • 岐阜大学イノベーション創出若手人材養成センター 特定研究補佐員

    2011.3

  • 岐阜大学工学部機能材料工学科 産官学連携研究員

    2010.11

  • 岐阜大学工学部機能材料工学科 産官学連携研究員

    2010.11

  • 岐阜大学大学院連合農学研究科 特別協力研究員

    2010.10

  • 岐阜大学大学院連合農学研究科 特別協力研究員

    2010.10

  • 東海学園大学人間健康学部管理栄養学科 非常勤講師

    2010.9

  • 東海学園大学人間健康学部管理栄養学科 非常勤講師

    2010.9

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Education

  • Gifu University

    - 2010.9

      More details

    Country: Japan

  • Gifu University

    - 2010.9

      More details

    Country: Japan

  • Meijo University

    - 2007.3

      More details

    Country: Japan

  • Meijo University

    - 2007.3

      More details

    Country: Japan

  • Meijo University

    - 2005.3

      More details

    Country: Japan

  • Meijo University

    - 2005.3

      More details

    Country: Japan

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Degree

  • 博士(農学) ( 2010.9   岐阜大学 )

Research Areas

  • Life Science / Food sciences

  • Life Science / Food sciences

Research Interests

  • flor-velum

  • flavor

  • Wine

  • Food Science

  • Food Science

  • flor-velum

  • Wine

  • flavor

Subject of research

  • Wine flavor

  • ワインの酸味の質的評価

     More details

    2022.04.01

  • ワインにおける産膜汚染抑制成分の探索

     More details

    2019.04.01

Research Projects

  • ワイン製造管理のための簡便な分子状亜硫酸モニタリングシステムの開発

    2023.10 - 2025.3

    国立研究開発法人科学技術振興機構  大学発新産業創出基金事業   可能性検証

    井上久美、斉藤史恵、久保田恒喜、奥田徹

      More details

    Authorship:Coinvestigator(s)  Type of fund::Funded research

  • 日本ワインのフレーバーの可視化

    2023.4 - 2024.2

    山梨大学  ダイバーシティ研究環境実現イニシアティブ(牽引型) 地域貢献型研究支援

    斉藤史恵

      More details

    Authorship:Principal investigator 

  • 甲州ワインの典型性(甲州ワインらしさ)の科学的定義付け

    2022.7 - 2023.2

    山梨大学  令和 4 年度ダイバーシティ研究環境実現イニシアティブ(牽引型) 地域貢献型研究

    斉藤 史恵

      More details

    Authorship:Principal investigator  Type of fund::Others

    本研究課題では,日本ワインの代表品種である甲州ワインの典型性(甲州ワインらしさ)を成分分析と官能評価により定義付けすることを目的とする。典型性とは,その製品の特長を説明できる新しい概念であり,品質評価や消費者による製品の選択に典型性が影響することが報告されている。ワインにおいては,その土地らしさ,その品種らしさにどのような成分や官能特性が関与しているか注目が高まっているが研究例はまだ少ない。そこで,酸味および苦味・渋味の質とその寄与成分を,機器分析と官能分析により明らかにし,「甲州ワインらしさ」を科学的に説明することを目指す。

  • 甲州ワインの典型性(甲州ワインらしさ)の科学的定義付け

    2022.7 - 2023.2

    山梨大学  令和 4 年度ダイバーシティ研究環境実現イニシアティブ(牽引型) 地域貢献型研究

    斉藤 史恵

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    本研究課題では,日本ワインの代表品種である甲州ワインの典型性(甲州ワインらしさ)を成分分析と官能評価により定義付けすることを目的とする。典型性とは,その製品の特長を説明できる新しい概念であり,品質評価や消費者による製品の選択に典型性が影響することが報告されている。ワインにおいては,その土地らしさ,その品種らしさにどのような成分や官能特性が関与しているか注目が高まっているが研究例はまだ少ない。そこで,酸味および苦味・渋味の質とその寄与成分を,機器分析と官能分析により明らかにし,「甲州ワインらしさ」を科学的に説明することを目指す。

  • ワイン由来タンニンおよび新規産膜抑制成分による産膜汚染抑制法の開発  Major achievement

    Grant number:22K05539  2022.4 - 2025.3

    日本学術振興会  基盤研究(C)  2022年度 基盤研究(C)

    斉藤 史恵

      More details

    Authorship:Principal investigator  Type of fund::Science research expense

    研究代表者は,日本ワイン主力品種のマスカット・ベーリーA(MBA)が微生物汚染しやすいというワイン醸造現場の声をきっかけに,ブドウ品種による微生物安定性の違いとその要因解明に着手した。これまでに,微生物汚染の1つ産膜について,ポリフェノール重合体であるタンニンの濃度が低いワインもしくはブドウ品種は産膜形成しやすいことを明らかにした。一方で、タンニン濃度が低いにも関わらず産膜形成しないMBAワインが存在し,タンニン以外の新たな産膜抑制成分の存在が示唆された。これらの結果を踏まえ,本研究ではワイン由来タンニンおよび新規産膜抑制成分による微生物汚染抑制法の開発を目指す。

  • ワイン由来タンニンおよび新規産膜抑制成分による産膜汚染抑制法の開発

    2022.4 - 2024.3

    日本学術振興会  2022年度 基盤研究(C)

    斉藤 史恵

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    研究代表者は,日本ワイン主力品種のマスカット・ベーリーA(MBA)が微生物汚染しやすいというワイン醸造現場の声をきっかけに,ブドウ品種による微生物安定性の違いとその要因解明に着手した。これまでに,微生物汚染の1つ産膜について,ポリフェノール重合体であるタンニンの濃度が低いワインもしくはブドウ品種は産膜形成しやすいことを明らかにした。一方で、タンニン濃度が低いにも関わらず産膜形成しないMBAワインが存在し,タンニン以外の新たな産膜抑制成分の存在が示唆された。これらの結果を踏まえ,本研究ではワイン由来タンニンおよび新規産膜抑制成分による微生物汚染抑制法の開発を目指す。

  • 日本ワインの微生物汚染防止に向けた基礎的研究:マスカット・ベーリーA由来産膜抑制成分の探索

    2021.9 - 2022.2

    山梨大学  ダイバーシティ研究環境実現イニシアティブ(牽引型) 地域貢献型研究支援

    斉藤 史恵

      More details

    Authorship:Principal investigator  Type of fund::Others

    本研究では微生物汚染の1つである産膜(産膜酵母による汚染)の抑制成分をブドウおよびワインから探索し、その作用機構と実用性を明らかにすることを目的とする。微生物汚染防止には、古くから抗菌性のある亜硫酸添加が行われてきた。しかし、近年の亜硫酸無添加ワイン需要拡大によりその使用を減らすワイナリーが増えてきている。産膜抑制成分として、リゾチームやポリフェノール化合物のシンナム酸が報告されているが実用されておらず、産膜汚染リスクが高まるのみである。ワインは山梨の代表的特産品であり、国内に限らず世界からも注目されている。日本ワインの品質維持と様々なニーズに応えたワイン造りを実現するためには、微生物汚染を防ぐ新たな方法を提案することは非常に重要である。

  • 日本ワインの微生物汚染防止に向けた基礎的研究:マスカット・ベーリーA由来産膜抑制成分の探索

    2021.9 - 2022.2

    山梨大学  ダイバーシティ研究環境実現イニシアティブ(牽引型) 地域貢献型研究支援

    斉藤 史恵

      More details

    Authorship:Principal investigator 

    本研究では微生物汚染の1つである産膜(産膜酵母による汚染)の抑制成分をブドウおよびワインから探索し、その作用機構と実用性を明らかにすることを目的とする。微生物汚染防止には、古くから抗菌性のある亜硫酸添加が行われてきた。しかし、近年の亜硫酸無添加ワイン需要拡大によりその使用を減らすワイナリーが増えてきている。産膜抑制成分として、リゾチームやポリフェノール化合物のシンナム酸が報告されているが実用されておらず、産膜汚染リスクが高まるのみである。ワインは山梨の代表的特産品であり、国内に限らず世界からも注目されている。日本ワインの品質維持と様々なニーズに応えたワイン造りを実現するためには、微生物汚染を防ぐ新たな方法を提案することは非常に重要である。

  • The study for quality improvement of Japanese wine  Major achievement

    Grant number:19K05878  2019.4 - 2022.3

    Japan Society for the Promotion of Science  University of Yamanashi  Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Scientific Research (C)  Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

    WATANABE-SAITO Fumie

      More details

    Authorship:Principal investigator  Type of fund::Science research expense

    The aims of this study were to clarify differences in susceptibility to red wine pellicle formation by pellicle-forming yeast between two wine grape cultivars, and to investigate wine components affecting pellicle formation. Twenty each of Muscat Bailey A (MBA) and Merlot (MR) wines, the major grape cultivars of Japanese red wine, were used. Pellicle formation occurred more often in MBA wines than in MR wines, and almost all MBA wine surfaces were covered with pellicle after incubation for five days. Principal component analysis revealed the relationships between pellicle formation and the concentrations of ethanol, phenolics, and tannins. Wine grape cultivar having low concentration of tannins may be highly susceptible to pellicle formation by pellicle-forming yeast during winemaking.

  • 「緩衝能」を指標とした余韻数値化法の確立

    2017.4 - 2019.3

    若手研究(B)

      More details

    Authorship:Principal investigator  Type of fund::Science research expense

  • Aftertaste evaluation of wine using TI method and relationship between buffering capacity and aftertaste

    Grant number:17K12886  2017.4 - 2019.3

    Japan Society for the Promotion of Science  University of Yamanashi  Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Young Scientists (B)  Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

    SAITO Fumie

      More details

    The aims of this study are to clarify the components which contribute to buffering capacity in wine and to analysis the relationship between buffering capacity and aftertaste. The buffering capacity was mainly contributed by organic acids, and the correlation between the strength of buffering capacity and total organic acid concentration was obtained. In addition, the effects of the neutralization time and the viscosity on buffering capacity were also investigated. In sensory evaluation, the correlations of the sourness duration with pH or titratable acidity were not high. On the other hand, it was suggested that buffer capacity parameter may correlate with the sourness duration.

  • Study of a new esterification mechanism of pectinase preparations in winemaking

    Grant number:25750024  2013.4 - 2017.3

    Japan Society for the Promotion of Science  University of Yamanashi  Grants-in-Aid for Scientific Research Grant-in-Aid for Young Scientists (B)  Grant-in-Aid for Young Scientists (B)

    SAITO Fumie

      More details

    Ester compounds are important compounds as wine flavor. In this study, the synthesis of phenolic acid ethyl esters (PEEs) may be catalyzed by cinnamoyl esterase in pectinase preparations. Time intensity methology is useful for evaluation of wine flavor. The use of wine yeast strains having phenolic off-flavor (POF) activity caused the production of POF and decreased the production of PEEs.

  • ワイン醸造における新規エステル生成経路の解明とその応用:フレーバー向上技術の 開発

    2013.4 - 2015.3

      More details

    Authorship:Principal investigator  Type of fund::Science research expense

  • 食品の苦味制御のためのヒトの感覚に適合した苦味評価システムの開発

    2012.11 - 2013.10

      More details

    Authorship:Principal investigator  Type of fund::Funded research

  • 食品の苦味制御のためのヒトの感覚に適合した苦味評価システムの開発

    2012.11 - 2013.10

      More details

    Authorship:Principal investigator 

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Papers

  • Quantitative analysis of sugars extracted from wine barrel wood: Effect of toasting temperature Reviewed International coauthorship

    Genki Kainuma, Ayano Mochizuki, Fumie Watanabe-Saito, Masashi Hisamoto, Gilles de Revel and Tohru Okuda

    Oeno one   2024( ISSN:2494-1271 )

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Abundant Existence of Bovine Serum Albumin Non-precipitable Tannins in Red Wines Reviewed

    ACS Food Science & Technology   1 ( 11 )   2062 - 2068   2021.11( ISSN:2692-1944 )

     More details

    Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • Influence of wine components on pellicle formation by pellicle-forming yeasts Reviewed Major achievement

    Fumie Watanabe-Saito, Youji Nakagawa, Munekazu Kishimoto, Masashi Hisamoto, Tohru Okuda

    OENO One   55 ( 3 )   2021.9( ISSN:2494-1271 )

     More details

    Authorship:Lead author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)   Publisher:the INTERNATIONAL VITICULTURE AND ENLOGY SOCIETY  

    This study aimed to clarify differences in susceptibility to red wine pellicle formation by pellicle-forming yeasts between two wine grape cultivars and to investigate wine components affecting pellicle formation. Twenty wines each of Muscat Bailey A (MBA) and Merlot (MR), the major grape cultivars of Japanese red wine, were used. Pellicle formation occurred more often in MBA wines than in MR wines, and almost all MBA wine surfaces were covered with pellicle after incubation for five days. Principal component analysis revealed the relationships between pellicle formation and the concentrations of ethanol, phenolics and tannins. The mean concentration of tannins in the pellicle MR wines (436 mg/L) was significantly lower than that in the non-pellicle MR wines (660 mg/L). Furthermore, the mean concentration of tannins in MBA wines (139 mg/L) was also significantly lower than that in MR wines (570 mg/L). Wine grape cultivar having a low concentration of tannins may be highly susceptible to pellicle formation by pellicle-forming yeasts during winemaking.

    DOI: 10.20870/oeno-one.2021.55.3.4730

    Other Link: https://oeno-one.eu/article/view/4730

  • Inhibition of Polyphenol Oxidase by Quercetin Derivatives in Grape Skin Reviewed

    Tohru Okuda, Emiko Kawai, Jun Harada, Eri Inoue, Masashi Hisamoto, Fumie Watanabe-Saito

    AMERICAN JOURNAL OF ENOLOGY AND VITICULTURE   2018.6( ISSN:0002-9254 )

     More details

    Authorship:Last author   Language:English   Publishing type:Research paper (scientific journal)  

  • The role of aroma in wine Reviewed Major achievement

    AROMA RESEARCH No.61   16 ( 1 )   32 - 35   2015.2

     More details

    Language:Japanese  

  • UPLC-DAD-TOFMS Analysis of Changes in Anthocyanin Derivatives in Red Wines during Bottle Storage Reviewed

    Journal of ASEV JAPAN   23 ( 1 )   3 - 12   2012.4

     More details

    Language:English  

  • 4-Oxo-2-nonenal as a Pro-oxidant during the Autoxidation of Methyl Linolate in Bulk Phase Reviewed Major achievement

    Food Chemistry   124   1496 - 1499   2010.8

     More details

    Language:English  

  • Reaction of gamma-Tocopherol with 4-Oxo-2-nonenal Reviewed Major achievement

    Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry   74 ( 1 )   168 - 174   2010.1

     More details

    Language:English  

  • アズキ餡製造時に生ずる‘渋きり水’の抗菌活性 Reviewed

    土田 廣信,水野 雅史,木村 忠彦,小原 章裕,斉藤 史恵,伊藤 友美

    日本食品科学工学会誌   55 ( 12 )   606 - 611   2008.12

     More details

    Language:Japanese  

  • Screening of Antibacterial Activities of Edible Plants against Streptococcus mutans Reviewed Major achievement

    Food Science and Technology Research   14 ( 2 )   190 - 193   2008.7

     More details

    Language:English  

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Books and Other Publications

  • ワイン醸造技術

    ( Role: Contributorワインの成分)

    公益財団法人 日本醸造協会  2022.1 

     More details

    Total pages:9   Responsible for pages:p.74-82   Language:Japanese   Book type:Scholarly book

  • ワイン醸造技術

    ( Role: Contributorワインの成分)

    公益財団法人 日本醸造協会  2022.1 

     More details

    Total pages:9   Responsible for pages:p.74-82   Language:Japanese   Book type:Scholarly book

Presentations

  • 酒石析出に影響を与える多糖組成の分析

    馬場貴矢・上條瑞・横森洋一・渡辺(斉藤)史恵・久本雅嗣・ 奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • 2023年日本ブドウ・ワイン学会技術賞受賞講演】ワインの産膜汚染防止のための基礎的研究 Invited Major achievement

    渡辺(斉藤)史恵・中川洋史・岸本宗和・久本雅嗣・奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(invited, special)  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • アントシアニン,SO2 及びアセトアルデヒドの相互作用に関す る研究

    加藤瑛也・渡辺(斉藤)史恵・奥田 徹・久本雅嗣

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • アントシアニンとグリオキシル酸から形成されるアントシアニ ン誘導体とその特徴

    羽賀彩乃・明石直樹・深澤京香・渡辺(斉藤)史恵・奥田 徹・ 久本雅嗣

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • ブドウ果汁中におけるグリオキシル酸の生成

    沢城亮太・内田拓実・渡辺(斉藤)史恵・奥田徹・久本雅嗣

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • 非産膜マスカット・ベーリーAワインにおける産膜抑制成分の 分離精製

    村松俊哉・後藤理那・中川洋史・岸本宗和・久本雅嗣・ 奥田徹・渡辺(斉藤)史恵

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • 過酸化水素滴定を用いたワインの酸化耐性ポテンシャルの推定

    厚木海・佐藤拓実・渡辺(斉藤)史恵・久本雅嗣・奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • 白ワインにおける酸味の質評価と酸指標との関係

    渡辺(斉藤)史恵・鈴圡杏奈・久本雅嗣・奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • ワイン用樽材から抽出される糖類に関する研究

    貝沼元気・久本雅嗣・渡辺(斉藤)史恵・奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2023名古屋大会  2023.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2023.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:名城大学   Country:Japan  

  • 非産膜ワインにおける産膜抑制メカニズムの推定 Major achievement

    後藤理那,村松俊哉,石川沙也,岸本宗和,中川洋史,久本雅嗣,奥田徹, 斉藤史恵

    日本食品科学工学会 第70回記念大会 若手の会  2023.8  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2023.8

    Language:English   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:京都女子大学   Country:Japan  

  • 非産膜ワインにおける産膜抑制メカニズムの推定

    後藤理那,村松俊哉,石川沙也,岸本宗和,中川洋史,久本雅嗣,奥田徹, 斉藤史恵

    日本食品科学工学会 第70回記念大会  2023.8  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2023.8

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:京都女子大学  

  • QDA法によるワインの酸味の質的評価 Major achievement

    ○鈴圡杏奈、久本雅嗣、奥田徹、渡辺(斉藤)史恵

    日本食品科学工学会 令和5年度関東支部大会  2023.3  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2023.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:実践女子大学  

  • QDA法によるワインの酸味の質的評価 Major achievement

    鈴圡杏奈, 久本雅嗣, 奥田徹, 渡辺(斉藤)史恵

    日本食品科学工学会 令和5年度関東支部大会  2023.3  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2023.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:実践女子大学  

  • Search for Wine Components Affecting Pellicle Formation in Muscat Bailey A Wine (Second Report) Major achievement

    〇Fumie WATANABE-SAITO1, Hajime MATSUSHITA1, Saya ISHIKAWA1, Youji NAKAGAWA2, Munekazu KISHIMOTO1, Masashi HISAMOTO1, Tohru OKUDA1

    2022.11 

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • pH がマスカット・べーリーA ワインのポリフェノールに及ぼす影響

    ○平田佳佑・井上絵梨・渡辺(斉藤)史恵・奥田 徹・久本雅嗣

    日本ブドウ・ワイン学会 2022甲府大会  2022.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:山梨大学  

  • ジグルコシド系アントシアニンは高 pH で容易に退色する

    ○芹澤 樹・渡辺(斎藤)史恵・久本雅嗣・奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会 2022甲府大会  2022.11 

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • pH がマスカット・べーリーA ワインのポリフェノールに及ぼす影響

    平田佳佑, 井上絵梨, 渡辺(斉藤)史恵, 奥田 徹, 久本雅嗣

    日本ブドウ・ワイン学会 2022甲府大会  2022.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:山梨大学  

  • Search for Wine Components Affecting Pellicle Formation in Muscat Bailey A Wine (Second Report) Major achievement

    〇Fumie WATANABE-SAITO, Hajime MATSUSHITA, Saya ISHIKAWA, Youji NAKAGAWA, Munekazu KISHIMOTO, Masashi HISAMOTO, Tohru OKUDA

    2022.11 

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • ジグルコシド系アントシアニンは高 pH で容易に退色する

    芹澤 樹, 渡辺(斎藤)史恵, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会 2022甲府大会  2022.11 

     More details

    Event date: 2022.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 樽材由来多糖類の抽出とその組成

    貝沼元気・渡辺(斉藤)史恵・久本雅嗣・奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • 酸化的高分子化に対するジグルコシド系アントシアニンの抵抗性

    芹澤 樹・前田匡平・渡辺(斎藤)史恵・久本雅嗣・奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • ワイン由来フェノール性化合物による産膜形成抑制効果

    石川沙也 ・渡辺(斉藤)史恵 ・松下 創 ・中川洋史 ・岸本宗和 ・久本雅嗣 ・奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • マスカット・ベーリーA ワイン由来産膜抑制成分の探索

    渡辺(斉藤)史恵・松下 創・石川沙也・中川洋史・岸本宗和・久本雅嗣・奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • マスカット・ベーリーA ワイン由来産膜抑制成分の探索

    渡辺(斉藤, 史恵, 松下 創, 石川沙也, 中川洋史, 岸本宗和, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • 酸化的高分子化に対するジグルコシド系アントシアニンの抵抗性

    芹澤 樹, 前田匡平, 渡辺(斎藤)史恵, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • 樽材由来多糖類の抽出とその組成

    貝沼元気, 渡辺(斉藤)史恵, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • ワイン由来フェノール性化合物による産膜形成抑制効果

    石川沙也, 渡辺(斉藤)史恵, 松下 創, 中川洋史, 岸本宗和, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2021大会  2021.12  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2021.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:オンライン開催  

  • ブドウ果汁中の酸化反応で形成する新規アントシアニン誘導体

    明石直輝

    日本ブドウ・ワイン学会2020年名古屋大会  2020.12 

     More details

    Event date: 2020.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • ブドウ中の BSA 非沈澱性タンニンの分布および醸造中の挙動

    猪狩太基

    日本ブドウ・ワイン学会2020年名古屋大会  2020.12 

     More details

    Event date: 2020.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 酒石酸の光分解によるプロアントシアニジンの褐変化への影響

    内田拓実

    日本ブドウ・ワイン学会2020年名古屋大会  2020.12 

     More details

    Event date: 2020.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • ブドウ中の BSA 非沈澱性タンニンの分布および醸造中の挙動

    猪狩太基

    日本ブドウ・ワイン学会2020年名古屋大会  2020.12 

     More details

    Event date: 2020.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 酒石酸の光分解によるプロアントシアニジンの褐変化への影響

    内田拓実

    日本ブドウ・ワイン学会2020年名古屋大会  2020.12 

     More details

    Event date: 2020.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • ブドウ果汁中の酸化反応で形成する新規アントシアニン誘導体

    明石直輝

    日本ブドウ・ワイン学会2020年名古屋大会  2020.12 

     More details

    Event date: 2020.12

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Analysis of Low pH Factors in Koshu Wine Using Extent of Exchange Major achievement

    Fumie WATANABE-SAITO, Hiroki NAGAO, Masashi HISAMOTO, Tohru OKUDA

    2019.11 

     More details

    Event date: 2019.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • Analysis of Low pH Factors in Koshu Wine Using Extent of Exchange Major achievement

    Fumie WATANABE-SAITO, Hiroki NAGAO, Masashi HISAMOTO, Tohru OKUDA

    2019.11 

     More details

    Event date: 2019.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • Influence factor of sour taste in white wine Major achievement

    2018.3 

     More details

    Event date: 2018.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Influence factor of sour taste in white wine Major achievement

    2018.3 

     More details

    Event date: 2018.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 白ワインにおける中和反応時間と滴定酸度およびpHの関係性について Major achievement

    新海 有貴、長尾 洋輝、久本 雅嗣、奥田 徹、渡辺(斉藤) 史恵

    2017年度日本食品科学工学会 関東支部大会  2018.3  日本食品科学工学会 関東支部

     More details

    Event date: 2018.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:女子栄養大学(坂戸市)  

  • 白ワインにおける中和反応時間と滴定酸度およびpHの関係性について Major achievement

    新海 有貴, 長尾 洋輝, 久本 雅嗣, 奥田 徹, 渡辺(斉藤) 史恵

    2017年度日本食品科学工学会 関東支部大会  2018.3  日本食品科学工学会 関東支部

     More details

    Event date: 2018.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:女子栄養大学(坂戸市)  

  • 白ブドウ圧搾残渣添加による赤ワインの色への影響

    小林春香,井上絵梨,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2017出雲大会  2017.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2017.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:ニューウェルシティ出雲(出雲市)  

  • 積算気温による日本の気候の分類

    鬼頭昂宏,三澤聡実,石川勇人,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2017出雲大会  2017.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2017.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:ニューウェルシティ出雲  

  • 白ブドウ圧搾残渣添加による赤ワインの色への影響

    小林春香, 井上絵梨, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2017出雲大会  2017.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2017.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:ニューウェルシティ出雲(出雲市)  

  • 積算気温による日本の気候の分類

    鬼頭昂宏, 三澤聡実, 石川勇人, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2017出雲大会  2017.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2017.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:ニューウェルシティ出雲  

  • 白ワインの緩衝能における有機酸の影響 Major achievement

    下村豪志,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田徹

    日本食品科学工学会 第 63 回大会  2016.8  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2016.8

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:名城大学(名古屋)  

  • 白ワインの緩衝能における有機酸の影響 Major achievement

    下村豪志, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田徹

    日本食品科学工学会 第 63 回大会  2016.8  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2016.8

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:名城大学(名古屋)  

  • 赤ワイン醸造におけるポリフェノールの抽出挙動

    井上絵梨 ,近田有哉法,小林春香,梁 光繊,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2015上越大会  2015.11 

     More details

    Event date: 2015.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 白ワインの緩衝能における有機酸とアミノ酸の影響 Major achievement

    下村豪志,斉藤史恵,丸山尊士,久本雅嗣,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2015上越大会  2015.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2015.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:上越教育大学  

  • ワインの褐変化に関与する化合物の解明

    久本雅嗣 ,戸沢翔太,斉藤史恵,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2015上越大会  2015.11 

     More details

    Event date: 2015.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • ワインの褐変化に関与する化合物の解明

    久本雅嗣, 戸沢翔太, 斉藤史恵, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2015上越大会  2015.11 

     More details

    Event date: 2015.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • 赤ワイン醸造におけるポリフェノールの抽出挙動

    井上絵梨, 近田有哉法, 小林春香, 梁 光繊, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2015上越大会  2015.11 

     More details

    Event date: 2015.11

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 白ワインの緩衝能における有機酸とアミノ酸の影響 Major achievement

    下村豪志, 斉藤史恵, 丸山尊士, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2015上越大会  2015.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2015.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:上越教育大学  

  • ワインの「おいしさ」はどこからくるのか? Major achievement

    斉藤史恵

    日本パーソナリティ心理学会大会  2014.10  日本パーソナリティ心理学会

     More details

    Event date: 2014.10

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(invited, special)  

    Venue:山梨大学  

  • ワインの「おいしさ」はどこからくるのか? Major achievement

    斉藤史恵

    日本パーソナリティ心理学会大会  2014.10  日本パーソナリティ心理学会

     More details

    Event date: 2014.10

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(invited, special)  

    Venue:山梨大学  

  • ブドウ中のアントシアニン濃度の変化と分解系酵素活性との関連

    遠藤有華,原田 純,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2014札幌大会  2014.8  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2014.8

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:北海道大学  

  • アントシアニン分解に関与するポリフェノールオキシダーゼ阻害剤の特定

    原田 純,遠藤有華,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2014札幌大会  2014.8  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2014.8

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:北海道大学  

  • ワイン中のヒドロキシシンナム酸におけるペクチナーゼ製剤の影響 Major achievement

    林 周美,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2014札幌大会  2014.8  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2014.8

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:北海道大学  

  • アントシアニン分解に関与するポリフェノールオキシダーゼ阻害剤の特定

    原田 純, 遠藤有華, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2014札幌大会  2014.8  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2014.8

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:北海道大学  

  • ワイン中のヒドロキシシンナム酸におけるペクチナーゼ製剤の影響 Major achievement

    林 周美, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2014札幌大会  2014.8  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2014.8

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:北海道大学  

  • ブドウ中のアントシアニン濃度の変化と分解系酵素活性との関連

    遠藤有華, 原田 純, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田徹

    日本ブドウ・ワイン学会2014札幌大会  2014.8  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2014.8

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

    Venue:北海道大学  

  • Pectinase-Catalyzed Esterification of Cinnamic Acids with Ethanol during Winemaking International conference Major achievement

    65th ASEV National Conference  2014.6 

     More details

    Event date: 2014.6

    Language:English   Presentation type:Poster presentation  

  • Pectinase-Catalyzed Esterification of Cinnamic Acids with Ethanol during Winemaking International conference Major achievement

    65th ASEV National Conference  2014.6 

     More details

    Event date: 2014.6

    Language:English   Presentation type:Poster presentation  

  • Formation of hydroxycinnamic acid ethyl ester during wine making and effect on the taste of Koshu wine Major achievement

    2014.3 

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Fractionation of red wine tannin using protein binding activity

    2014.3 

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Formation of hydroxycinnamic acid ethyl ester during wine making and effect on the taste of Koshu wine Major achievement

    2014.3 

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Fractionation of red wine tannin using protein binding activity

    2014.3 

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 赤ワイン由来成分ピラノアントシアニンの色調安定性

    田村彰吾,久本雅嗣,鈴木淳平,斉藤史恵,奥田 徹

    日本食品科学工学会平成26 年度関東支部大会  2014.3  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:東京農業大学 世田谷キャンパス  

  • 白ワインのピンキング化に関する研究

    戸沢翔太,久本雅嗣,斉藤史恵,奥田 徹

    日本食品科学工学会平成26 年度関東支部大会  2014.3  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:東京農業大学 世田谷キャンパス  

  • 白ワインのピンキング化に関する研究

    戸沢翔太, 久本雅嗣, 斉藤史恵, 奥田 徹

    日本食品科学工学会平成26 年度関東支部大会  2014.3  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:東京農業大学 世田谷キャンパス  

  • 赤ワイン由来成分ピラノアントシアニンの色調安定性

    田村彰吾, 久本雅嗣, 鈴木淳平, 斉藤史恵, 奥田 徹

    日本食品科学工学会平成26 年度関東支部大会  2014.3  日本食品科学工学会

     More details

    Event date: 2014.3

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:東京農業大学 世田谷キャンパス  

  • Characterization of pyranoanthocyanin in red wine

    2013.11 

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • Changes in anthocyanin content in wine grape skin during storage

    2013.11 

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • Diurnal changes anthocyanin content in grape skin

    2013.11 

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • 赤ワインの高分子色素重合体の特性

    鈴木淳平,久本雅嗣,田村彰吾,斉藤史恵,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2013甲府大会  2013.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:山梨大学  

  • Diurnal changes anthocyanin content in grape skin

    2013.11 

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • Characterization of pyranoanthocyanin in red wine

    2013.11 

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • 赤ワインの高分子色素重合体の特性

    鈴木淳平, 久本雅嗣, 田村彰吾, 斉藤史恵, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2013甲府大会  2013.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:山梨大学  

  • Changes in anthocyanin content in wine grape skin during storage

    2013.11 

     More details

    Event date: 2013.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

  • Changes in Anthocyanin Derivatives in Red Wines during Bottle Storage

    2013.3 

     More details

    Event date: 2013.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Formation mechanism of hydroxycinnamic acid ethyl ester in Koshu wine Major achievement

    2013.3 

     More details

    Event date: 2013.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Changes in Anthocyanin Derivatives in Red Wines during Bottle Storage

    2013.3 

     More details

    Event date: 2013.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Formation mechanism of hydroxycinnamic acid ethyl ester in Koshu wine Major achievement

    2013.3 

     More details

    Event date: 2013.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • UPLC-DAD-TOFMS による熟成中の赤ワインのアントシアニン誘導体の分析

    藤原 陽,久本雅嗣,鈴木淳平,杉山啓介,斉藤史恵,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2012 大分大会  2012.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2012.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:レンブラントホテル大分(大分)  

  • 甲州種ワインの苦味におけるヒドロキシシンナム酸類の影響 Major achievement

    山本祐梨子,斎藤史恵,久本雅嗣,恩田 匠,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2012大分大会  2012.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2012.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:レンブラントホテル大分(大分)  

  • モデルワイン中でのプロアントシアニジン抽出挙動の品種間比較

    古家聖慈,市川茉利枝,斉藤史恵,久本雅嗣,奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2012 大分大会  2012.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2012.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:レンブラントホテル大分(大分)  

  • UPLC-DAD-TOFMS による熟成中の赤ワインのアントシアニン誘導体の分析

    藤原 陽, 久本雅嗣, 鈴木淳平, 杉山啓介, 斉藤史恵, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2012 大分大会  2012.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2012.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:レンブラントホテル大分(大分)  

  • 甲州種ワインの苦味におけるヒドロキシシンナム酸類の影響 Major achievement

    山本祐梨子, 斎藤史恵, 久本雅嗣, 恩田 匠, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2012大分大会  2012.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2012.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:レンブラントホテル大分(大分)  

  • モデルワイン中でのプロアントシアニジン抽出挙動の品種間比較

    古家聖慈, 市川茉利枝, 斉藤史恵, 久本雅嗣, 奥田 徹

    日本ブドウ・ワイン学会2012 大分大会  2012.11  日本ブドウ・ワイン学会

     More details

    Event date: 2012.11

    Language:Japanese   Presentation type:Poster presentation  

    Venue:レンブラントホテル大分(大分)  

  • Sensory Characteristics of Bitterness Components in Koshu Wine Major achievement

    日本農芸化学会2012年度大会  2012.3 

     More details

    Event date: 2012.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Changes in Polymeric Pigments of Red Wines during Bottle Storage

    2012.3 

     More details

    Event date: 2012.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Changes in Polymeric Pigments of Red Wines during Bottle Storage

    2012.3 

     More details

    Event date: 2012.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • Sensory Characteristics of Bitterness Components in Koshu Wine Major achievement

    日本農芸化学会2012年度大会  2012.3 

     More details

    Event date: 2012.3

    Language:Japanese   Presentation type:Oral presentation(general)  

  • 4-Oxo-2-nonenal acts as a pro-oxidant during the autoxidation of methyl linoleate in bulk phase International conference Major achievement

    ICoFF2011  2011.11 

     More details

    Event date: 2011.11

    Language:English   Presentation type:Poster presentation  

  • 4-Oxo-2-nonenal acts as a pro-oxidant during the autoxidation of methyl linoleate in bulk phase International conference Major achievement

    ICoFF2011  2011.11 

     More details

    Event date: 2011.11

    Language:English   Presentation type:Poster presentation  

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Awards

  • 2023年日本ブドウ・ワイン学会技術賞 Major achievement

    2023.12   日本ブドウ・ワイン学会   ワインの産膜汚染防止のための基礎的研究

    渡辺(斉藤)史恵、中川洋史、岸本宗和、久本雅嗣、奥田徹

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.  Country:Japan

    ワイン醸造で問題となっている産膜汚染(微生物汚染)の抑制に向けた基礎研究で、今後の日本ワインの技術を根幹から支える研究であると評価された

  • 日本食品科学工学会 若手の会企業賞

    2023.8   日本食品科学工学会   非産膜ワインにおける産膜抑制メカニズムの推定

    後藤理那・村松俊哉・石川沙也・中川洋史 ・岸本宗和・久本雅嗣・奥田 徹・渡辺(斉藤)史恵

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc.  Country:Japan

    産膜性酵母の産膜形成における非産膜ワイン中での産膜抑制メカニズムを推定した成果に対する賞

  • 日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2019 年大会 大会発表賞

    2019.11   日本ブドウ・ワイン学会  

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc. 

  • 日本ブドウ・ワイン学会(ASEV JAPAN)2019 年大会 大会発表賞

    2019.11   日本ブドウ・ワイン学会  

     More details

    Award type:Award from Japanese society, conference, symposium, etc. 

Teaching Experience (On-campus)

  • Wine and Gem

    2023Year

  • Advanced Food Analysis

    2023Year

  • Seminar in Life and Environmental Sciences

    2023Year

  • Laboratory Training of Local Produce and Food Science II

    2023Year

  • Laboratory Training of Local Produce and Food Science I

    2023Year

  • Research on Food and Wine Science A

    2023Year

  • Seminar on Food and Wine Science A

    2023Year

  • Topics of Food Science

    2023Year

  • 生命環境基礎ゼミ

    2017Year  Type of subject:Common education (undergraduate)

  • ワイン製造及び体験実習 Major achievement

    2017Year  Type of subject:Common education (undergraduate)

  • 生化学Ⅱ Major achievement

    2017Year  Type of subject:Common education (undergraduate)

  • 基礎生化学実習 Major achievement

    2014Year  Type of subject:Common education (undergraduate)

  • 機能成分分析実験 Major achievement

    2014Year  Type of subject:Professional education (undergraduate)

  • ワイン科学ゼミII Major achievement

    2014Year  Type of subject:Professional education (undergraduate)

  • ワイン科学I Major achievement

    2014Year  Type of subject:Professional education (undergraduate)

  • ワイン科学II Major achievement

    2014Year  Type of subject:Professional education (undergraduate)

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Guidance results

  • 2023

    Type:Master's (Major B course)dissertations guidance

    Number of people receiving guidance :11people  (Overseas students):0people

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :5people  (Overseas students):0people

    Number of teachers:2people

  • 2023

    Type:Undergraduate (Major A course)graduation thesis guidance

    Number of people receiving guidance :10people  (Overseas students):0people

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :9people  (Overseas students):0people

    Number of teachers:2people

  • 2022

    Type:Undergraduate (Major A course)graduation thesis guidance

    Number of people receiving guidance :9people 

    Number of teachers:3people

  • 2022

    Type:Master's (Major B course)dissertations guidance

    Number of people receiving guidance :9people 

    Number of teachers:3people

  • 2021

    Type:Undergraduate (Major A course)graduation thesis guidance  Period:12months

    Number of people receiving guidance :8people 

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :8people 

    Number of teachers:3people

  • 2021

    Type:Master's (Major B course)dissertations guidance  Period:12months

    Number of people receiving guidance :4people  (Overseas students):0people

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :0people 

    Number of teachers:3people

  • 2020

    Type:Master's (Major B course)dissertations guidance  Period:12months

    Number of people receiving guidance :7people  (Overseas students):1people

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :5people 

    Number of teachers:3people

  • 2020

    Type:Undergraduate (Major A course)graduation thesis guidance  Period:12months

    Number of people receiving guidance :7people 

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :7people 

  • 2018

    Type:Undergraduate (Major A course)graduation thesis guidance

    Number of people receiving guidance :4people 

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :4people 

  • 2018

    Type:Master's (Major B course)dissertations guidance

    Number of people receiving guidance :2people 

    Graduation / pass / number of people awarded degrees :2people 

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Other undergraduate student guidance

  • 2023

    Class teacher - period: 2021

  • 2022

    Class teacher - period: 2021 - 2024

  • 2021

    Class teacher - period: 2021 - 2024

Review of master's and doctoral thesis

  • 2022

    Examiner classification:Chief examiner

    Master :1people 

  • 2022

    Examiner classification:Second reader

    Master :3people 

  • 2021

    Examiner classification:Second reader

    Master :2people 

  • 2020

    Examiner classification:Chief examiner

    Master :1people 

  • 2020

    Examiner classification:Second reader

    Master :1people 

Social Activities

  • 山梨大学ワインセミナー

    Role(s): Lecturer

    山梨大学  山梨大学ワインセミナー  2023.10

  • 山梨県立巨摩高等学校における出前講義

    Role(s): Lecturer

    山梨県立巨摩高等学校  山梨県立巨摩高等学校  2022.9

     More details

    Audience: High school students

    Type:Visiting lecture

  • 山梨県立笛吹高等学校における出前講義

    Role(s): Lecturer

    山梨県立笛吹高等学校  山梨県立笛吹高等学校  2022.6

     More details

    Audience: High school students

    Type:Visiting lecture

  • American Journal of Enology and Viticulture, Japan Chapter

    Role(s): Organizing member

    2022.4 - 2023.3

     More details

    Audience: Researchesrs, Scientific, Company

  • American Journal of Enology and Viticulture, Japan Chapter

    Role(s): Organizing member

    2021.4 - 2022.3

     More details

    Audience: Researchesrs, Scientific, Company

  • 山梨県立日川高等学校における出前講義

    2020.12

  • American Society for Enology & Viticulture Japan Chapter 

    Role(s): Planner, Organizing member

    2020.4 - 2021.3

     More details

    Audience: Researchesrs, Company

  • 山梨大学ワインセミナー

    Role(s): Lecturer

    山梨大学ワイン科学研究センター  平成29年度山梨大学ワインセミナー  品川フクラシア  2018.10

  • 平成30年度 ワイン人材生涯養成拠点  ワイン技術者再教育コース

    Role(s): Lecturer

    2018.5

  • 山梨大学ワインセミナー

    Role(s): Lecturer

    山梨大学ワイン科学研究センター  平成29年度山梨大学ワインセミナー  品川フクラシア  2017.10

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Professional Memberships

  • ASEV

    2012.4

  • ASEV Japan

    2012.4

  • ASEV

    2012.4

  • ASEV Japan

    2012.4

  • The Japanese society for Food Science and Technology

    2010.4

  • The Japanese society for Food Science and Technology

    2010.4

  • Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry

    2005.4

  • Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry

    2005.4

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